Какво е SEO и как се прави SEO оптимизация за търсачки?
Loading...

Какво е SEO оптимизация?

avatar Павлина Георгиева 8 минути
Какво е SEO оптимизация?

За да бъде една компания разпознаваема онлайн като бранд, продукти и услуги, тя няма друг избор, освен да се откроява в интернет сред всички други от своя бранш. Един от начините това да се случи, се нарича SEO оптимизация, или всичко, което правим, за да заемем топ позиции в органичните резултати на търсачките.

Какво е SEO, как се извършва тя, както и някои други SEO въпроси ще загатнем в следващите редове. А ако искате да вникнете в дълбочина както в SEO процесите, така и във всички останали ключови аспекти от онлайн маркетинга, предстоящият ни курс по SEO ви очаква! 

Какво е SEO?

SEO е абревиатура на Search Engine Optimisation (оптимизация за търсещи машини). Необходимостта от такава се появява като следствие от важността да се преборим за по-високо класиране в органичните резултати на търсачките по дадени заявки за търсене, без да си плащаме за това. Или поне без да плащаме на търсачките.

А защо ни е важно да се класираме на топ позиции в страниците с органични резултати на търсещи машини като Google, отчасти Bing и други подобни? Защото колкото по-нагоре излизаме в резултатите, толкова повече се увеличава шансът за трафик към страниците на сайта ни. При добре структуриран сайт, със стойностно съдържание, полезни вътрешни и външни линкове, същият този трафик ще извършва повече конверсии (покупки, резервации, заявки).

Ако се върнем на въпроса какво е SEO оптимизация, това накратко са всички On page и Off page действия, които извършваме по страниците на даден сайт, за да го класираме на водещи позиции в органичните (неплатени) резултати в SERP (Search Engine Results Page). Това може да са действия както по техническата част, така и по съдържание, вътрешна и външна линк маса, проучване на конкуренти и т.н.

Защо ни е нужно SEO?

Една от основните причини, поради които SEO каналът е необходима част от вашия маркетинг микс е, че това е сред най-надеждните и рентабилни начини да привлечете органичен трафик към вашия бизнес сайт. Не бива да пренебрегваме и подобрената ви видимост онлайн, а в следващите редове ще научим за още някои ключови предимства:

  • SEO повишава доверието в бранда ви. Всъщност добрата оптимизация и ефективен бранд мениджмънт са синергично свързани. И колкото по-умело се развива всяко от тези две звена, толкова по-положително повлиява на другото. Наред с това, когато често се появявате на топ позиции по популярни ключови думи, това оставя у потребителите впечатление, че сте бизнес, на който може да се разчита.
  • SEO трафикът често е основният за даден уебсайт. Разбира се, можете да разчитате на трафик и от други дигитални канали, каквито са рекламите в Google и социалните мрежи например. При тях обаче ефектът трае само докато кампаниите са активни. В същото време органично събраният трафик е много по-лоялен и дългосрочен.
  • SEO е чудесен начин да чуете гласa на потребителите си. Това може да обхваща както разбиране на цели пазари и ниши, така и да е с акцент върху намерението, което стои зад дадена заявка за търсене.

Как се прави SEO оптимизация?

Веднага уточняваме, че няма как в няколко реда да обясним как се прави SEO оптимизация. Все пак ще разгърнем малко завесата, за да разкрием някои основни параметри. Важно е да знаете, че без значение дали ще оптимизирате нов сайт или отдавна съществуващ, винаги стартирате оптимизацията с SEO одит. Той ще ви даде отправна точка как да приоритизирате и приложите главните си SEO действия, като например:

Техническо SEO

Често играе ролята на страшилище за начинаещи SEO работници, но, уверяваме ви - не хапе! Още повече, че същинската работа по настройването и поправката на редиректи, каноникали, robots.txt, Sitemap, meta tags, фиксиране на 4xx и 5хх грешки, корекции по кода и т.н. се извършва от програмистите. Задачата на SEO екипа/специалиста е максимално грамотно да предаде инструкциите към тях. Към последните спадат и насоки за подобряване скоростта на зареждане на сайта и тази на отговор от сървъра.

Ключови думи - проучване и анализ

Дори да имате само бегли познания за SEO, без съмнение сте чували за прословутите ключови думи. Да, правилният им подбор е ключов, за да бъде оптимизацията ефективна. Сами по себе си обаче ключовите думи не са вълшебната отвара, която ще ви даде на поднос обетованата земя на бленуваната първа позиция.

Главното, на което трябва да обърнете внимание тук е какви ключови думи избирате спрямо бизнес и маркетинг целите си. И следващото, но с не по-малка важност, е да вплетете избраните и анализирани ключови думи умело и естествено в полезно и качествено съдържание.

Оптимизиране на съдържанието

Този етап следва, след като сте избрали подходящите ключови думи и сте ги анализирали. Те са един от основните ви критерии, по които преценявате дали да планирате ново съдържание или да подобрите съществуващото. Сериозно внимание следва да обърнете и на полезността на съдържанието. Дава ли то стойност на потенциалните си читатели или е само пълнеж със самоцелно повтаряне на ключови думи? Текстовете ви трябва да са и удачно структурирани, така че да са леки за четене.

Вътрешен и външен линк билдинг

Преди малко повече от 20 години, Лари Пейдж и Сергей Брин разписват на едно тефтерче идеята си за търсачката, с чиито алгоритми всички SEO специалисти се опитват днес да се съобразяват. Тогава в основата ѝ залагат авторитетността в академичните среди. Колкото повече трудовете на даден учен са цитирани от негови именити колеги, толкова по-достоверни и надеждни са този учен и неговите научни трактати.

Приложено в съвременния интернет свят, това означава, че колкото повече авторитетни сайтове цитират вашия сайт, насочвайки линкове към него, толкова по-авторитетен е той в очите на Google. Затова и добре построеният линк билдинг профил продължава да бъде сред водещите фактори за високо класиране в органичните резултати.

Изброените дотук SEO практики са само малка част от цялата палитра дейности, необходима за една добра оптимизация. Не бива да се пренебрегва и регулярното проследяване и анализиране на резултатите, както и проучването на онлайн конкурентите.

Какво е SEO оптимизация за търсачки?

Най-правилният отговор на въпроса какво е SEO оптимизация за търсачки в днешно време е пряко свързан с човешкия фактор. Това означава, че за да оптимизирате сайта си добре за търсещите машини, на първо място трябва да го направите за хората. Колкото по-позитивно е преживяването за потребителите ви на страниците на вашия сайт, толкова по-доволни ще бъдат и търсачките.

Позитивното изживяване е свързано с параметри като добра скорост на зареждане на сайта, интуитивна навигация, стойностно и четимо съдържание, полезни препратки и редица други. Наред с това, все пак има и някои сигнали, които да подадете към търсещите машини, така че да увеличите шансовете си за по-високо класиране. Сред тях са:

  • Robots.txt. Първият файл, който краулерите на търсачките обхождат. По “природа” той се води забранителен и въпреки че краулерите все по-рядко се съобразяват с него, можете да опишете кои страници от сайта ви НЕ желаете да се обхождат.
  • Meta tag “noindex”. Поставяте го в Head частта на HTML-a на страниците, които НЕ желаете да бъдат индексирани от ботовете на търсещите машини.
  • Canonical тагове. Те са много полезни, когато искате да упътите ботовете и краулерите на търсачките с коя измежду страници с повтарящо се съдържание се “състезавате” за индексиране и класиране. Съдържание може да се дублира например при странициране, URL-и с get параметри от Facebook, Google и други реклами, поява на една и съща статия в различни раздели на сайта и т.н.
  • Redirects 301 и 302. Най-популярното им приложение е при т.нар. HTTP response headers: https://example.com; http://example.com; https://www.example.com; http://www.example.com. Независимо, че от човешка гл.т. тези четири варианта на изписване на домейн изглеждат еднакви, за ботовете на търсачките това са четири различни адреса. Затова си избираме един от тях, най-добре https://example.com, и всички останали трябва да пренасочват към него, като ви препоръчваме това да става чрез Redirect 301.
  • Мeta title и Meta description, които се появяват в SERP-a на търсачките. Преди време силна роля играеше и keyword таг, но Google вече над десет години изобщо не се впечатлява от него.

SEO копирайтинг

Понятието SEO копирайтинг се утвърди като естествено продължение от необходимостта да се създава онлайн съдържание, което е конкурентноспособно в органичните резултати. Онлайн писането обаче не е като другото писане. То си има собствен характер. В интернет средата, наред с всички правила за стилистично издържан и грамотно написан текст, следва да се съобразите и със спецификите на онлайн потребителя. А той, в повечето случаи, бърза - или защото е много зает, или защото много го мързи.

И в двата случая е необходимо да структурирате и форматирате текстовото си съдържание така, че да задържите вниманието на читателите си и да спечелите доверието им. Това важи с още по-голяма сила, когато говорим за SEO копирайтинг. Тук отново ви напомняме, че качественият SEO копирайтинг не е в пряка връзка с броя споменавания на таргетираната ключова дума в текста ви. Вместо това наблегнете на следните неща:

  • Полезно и стойностно съдържание. То дава конкретни насоки и важна информация в тематиката на таргетираната ключова дума. И има много по-реални шансове за добро класиране в търсачките от безсмислен текст-пълнеж с наблъскана в него 20-30 пъти ключовата дума. Всъщност, ако предозирате ключовите думи, вместо топ позиция, е по-вероятно да си спечелите наказание за спам.
  • Добре структуриран и четим текст. Представете си, че отваряте статия през телефон или от десктоп. Насреща ви се изправя страховит текстов блок, чиято липса на обособени параграфи с всеки ред крещи “това няма прочитане”. И на всичкото отгоре е написан с дребен, труден за разгадаване шрифт. Какъв е шансът да я прочетете? Точно толкова нулева ще е вероятността да се четат и вашите статии, ако пропускате да им слагате подзаглавия, булети (където е удачно), да оформяте тематични секции.
  • Изрядни правопис и граматика. За радост на gramma nazzy-тата в интернет и за ужас на повелителите на сбъркания правописен ред, Google държи и на тези “дреболиЙ”. Не ги пренебрегвайте.

Искате да научите от практикуващи професионалисти ценни насоки за това какво е SEO оптимизация за търсачки и за хора и как се прави SEO оптимизация? В такъв случай качественото, достъпно и практически насочено обучение по SEO на SoftUni Digital ви очаква. Запишете се още сега и направете сигурна крачка напред в успешната си SEO кариера!

Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.